phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:27
Зверніться до офтальмолога - діагноз діабет

 

Діагноз діабет? Мерщій до офтальмолога!

За останні 10 років захворюваність на діабет у світі збільшилася на 80%. І небезпека криється не тільки в його безпосередніх проявах, але і у віддалених наслідках.

Одне з таких небезпечних ускладнень - це діабетична ретинопатія (ДР), яка, якщо її вчасно не виявити і не провести адекватне лікування, в 99% випадків закінчується сліпотою.

Чому при діабеті страждають очі?

Що таке діабет?

Це захворювання, яке вражає дрібні судини і капіляри, і мішенями часто стають саме ті органи, в яких цих судин дуже багато: нервова тканина, нирки і, звичайно ж, очі.

На сьогоднішній день виявити патологічні зміни на ранньому етапі можна тільки досліджуючи очне дно пацієнта.

Офтальмологи - це, по суті, єдині лікарі, які можуть досліджувати судини при житті людини. І до речі дуже часто саме офтальмолог після огляду очного дна пацієнта першим ставить діагноз діабет, і направляє до ендокринолога.

Стадії діабетичної ретинопатії

Є три стадії ДР: непроліфіративна, коли є невеликі зміни судин очного дна; препроліфіративна, при якій часто уражається центральна область сітківки, яка відповідає за зір і проліфіративна стадія, якої найбільше бояться офтальмологи.

У цьому випадку розвиваються масивні крововиливи, відшарування сітківки і як наслідок - втрата зору.

На останній стадії зміни найчастіше незворотні, ось чому так важливо вчасно їх виявити.

Важливо!!!

Як правило, до офтальмолога звертаються тоді, коли вже присутні якісь скарги: на зниження зору, на випадання частин поля зору, на появу якихось темних плям перед очима...

Але небезпека полягає в тому, що зазвичай скарги виникають вже на другий або навіть третій стадії захворювання.

Як часто діабетику «дружити» з офтальмологом?

Перше, що потрібно зробити людині після того, як вона дізнається про свій діагноз - це звернутися до офтальмолога. Якщо лікар бачить, що з очима все в порядку, то пацієнту достатньо проходити огляд раз на рік. Якщо ж він помітив якісь нехороші зміни: крововиливи, набряки, зміни у стінках судин, то наступний огляд потрібно провести не пізніше, ніж через 6-8 місяців.

Також пацієнт повинен обов'язково відвідати офтальмолога при переході на інсулінотерапію. Варто звернути увагу, що ДР часто вражає дітей і розвивається вона у маленьких пацієнтів набагато швидше, тому діток з діагнозом діабет потрібно показувати офтальмологу частіше - раз на кілька місяців.

Олена БЕЗНОСЕНКО, головний лікар медичного центру «Сучасна офтальмологія»:

Якщо протягом перших 5-7 років від початку захворювання на діабет ДР проявляється у 20% пацієнтів, то через 10-15 - вже у 60%, а через 30 років з нею зіштовхуються практично всі діабетики.

Тільки 0.5% хворих вона обходить стороною. Ця проблема дуже серйозна, оскільки, в кінцевому рахунку, все закінчується сліпотою. А ось коли - це питання індивідуальне.

Щоб не втратити дорогоцінний час, кожному діабетику необхідно регулярно проходити огляд у офтальмолога.

Хочу підкреслити, що цукровий діабет - це не хвороба, це спосіб життя! І при постановці цього діагнозу офтальмолог, так само як і ендокринолог, стають вашим супутником і соратником на довгі роки.

Це той фахівець, який допоможе у профілактиці діабетичних змін очей і контролі вашого стану. Тому не відкладайте свій візит до лікаря, адже на кону найцінніше і найдивовижніше, що нам дано природою - наш зір!

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 893 | Додав: adminA | Теги: офтальмолог, діагноз діабет | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]