phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:11
10 корисних звичок для мозку назвали нейробіологи
Секрет здоров’я мозку криється в щоденних звичках, причому йдеться про спосіб життя в цілому, а не про якісь складні дії, що вимагають великих зусиль та тимчасових витрат. Підтримати працездатність мозку допоможуть найпростіші рутинні моменти.

Перше і найголовніше правило стосується гарного нічного сну. Ці поради читачам дали фінські фахівці Юссі Хірвонен та Мона Мойсала. За належні 7-8 годин мозок очищає сам себе, оскільки циркуляція мозкової рідини, що посилилася, вимиває накопичені продукти клітинної життєдіяльності.

Друга звичка – регулярні фізичні навантаження. Варто подумати про їхню різноманітність. Фізична активність уповільнює скорочення мозкової тканини, знижує кількість порушень кровообігу та впливає на стан пам’яті.

Третій пункт – це правильне харчування. Слід скоротити кількість цукру та насичених жирів та збагатити раціон цільнозерновими продуктами, а також багатими клітковиною овочами та фруктами. Від стану кишкової мікрофлори залежить робота нейротрансмітерів. Втім, іноді побалувати себе десертом можна.

Четверте правило стосується алкоголю та тютюну. Кількість першого потрібно зменшити, від другого — відмовитися. Алкоголь пошкоджує нейронні зв’язки та судини мозку, його тривале вживання у великих кількостях неминуче призведе до проблем із пам’яттю. Ну а про вплив куріння на стан судин написано цілі дисертації. Кинути курити – це дати своєму мозку можливість нормально функціонувати.

П’ята звичка стосується регулярних інтелектуальних та фізичних "викликів". Можна уподібнити мозок м’язу, якому потрібні регулярні тренування. Позапланова пробіжка лісом або читання гарної книги — це той самий «виклик», який дасть стимул для розвитку мозку.

Шосте правило є обов’язковим для всіх сучасних людей: це відпочинок від гаджетів. Те, що ми намагаємося заповнити смартфоном будь-яку паузу, що виникає, є для мозку виснажливим навантаженням. Дивіться у вікно під час поїздки, не беріть телефон із собою у туалет, сприймайте черги у банку чи магазині як можливість для мозку трохи відпочити. І виділяйте хоча б годину протягом дня, коли ви не користуєтеся цифровими пристроями.

Сьома звичка – це живе спілкування з близькими та друзями. Перебування у добрій компанії знижує рівень стресу, скорочує ймовірність порушень пам’яті. Коли є можливість – обирайте не дружнє листування у чаті, а реальну зустріч.

Восьма порада – знайти можливість регулярно розвантажувати мозок. Постійна багатозадачність та необхідність діяти ефективно у всіх сферах життя викликає стрес. Знайдіть свої засоби перезавантаження: можна спробувати вести щоденник, медитувати, більше гуляти на природі.

Дев’ята рекомендація випливає із восьмої. Спробуйте не захоплюватися багатозадачністю. На такий режим роботи мозку йде дуже багато ресурсів. Намагайтеся максимально концентруватися на одній дії і не відволікайтеся на щось ще. Особливо це актуально для працівників розумової сфери.

Десята звичка частково стосується того, що вже говорилося вище. Спробуйте переглянути свій відпочинковий режим. Не гортайте соцмережі, лежачи на дивані, не дивіться черговий серіал: ці паузи тільки навантажують мозок. Для відпочинку потрібне те, що дійсно дозволяє перезавантажитися. Це може бути рукоділля, танці, прогулянки із друзями. Подумайте про те, що наповнює вас силами та натхненням – і практикуйте це частіше.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 141 | Додав: radymo | Теги: мозок, користь, Перезавантаження, Звичка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]