phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:21
Покращує сприйняття об’єктів, що рухаються, кофеїн
кофеїн Фахівці з Університету Ватерлоо визначили, як вживання кави впливає на сприйняття людиною рухомих об’єктів і дійшли висновку, що кофеїн не лише покращує динамічне зорове сприйняття, підвищуючи уважність і точність розпізнавання рухомих цілей, а й збільшує швидкість реакції учасників на об’єкти, що рухаються у просторі.

"Багато з того, що відбувається навколо нас, знаходиться в русі – наприклад, ви намагаєтеся перетнути жваве перехрестя у якості пішохода або шукаєте щось на полиці під час прогулянки проходами продуктового магазину", – пояснила доктор Крістін Далтон зі Школи оптометрії і зору при Університеті Ватерлоо.

Гострота зору визначає здатність людини розрізняти дрібні деталі і може бути виміряна в статичних (стаціонарних) або динамічних умовах. Хоча як статична, так і динамічна гострота зору надають важливу інформацію про те, як ми взаємодіємо з навколишнім світом, навички динамічної гостроти зору особливо важливі в багатьох повсякденних діях, в яких ми самі або навколишні об’єкти переміщуються в просторі, наприклад, це дуже важливо для водії за кермом.

"Хоча ми вже знаємо, що кофеїн збільшує швидкість рухів очей, ми хотіли додатково вивчити шляхом тестування динамічної гостроти зору, як саме кофеїн покращує візуальну обробку і спрощує виявлення зорових стимулів, що рухаються,” – додала співавтор дослідження Беатріс Редондо, співробітниця Факультету оптики Гранадського університету.

У даному дослідженні добровольці були поділені на дві групи, учасники одної з них приймали капсулу з кофеїном (4 мг/кг), а із іншої – капсулу плацебо. Комп’ютерний тест, розроблений та затверджений в Університеті Ватерлоо, дозволив виміряти динамічну гостроту зору кожного учасника до та через 60 хвилин після прийому кофеїну. Обидва виміри повторювалися у першій та другій половині дня.

Дослідники виявили, що учасники, які приймали капсули з кофеїном, показали значно більшу точність і більш високу швидкість визначення більш дрібних рухових стимулів. Швидкість руху очей і контрастна чутливість, пов’язана з динамічною гостротою зору, також були вищими у добровольців, які отримали капсулу з кофеїном.

“Наші результати показують, що споживання кофеїну дійсно може поліпшити зір, покращуючи, крім цього, нашу пильність”, – підсумував доктор Далтон. "Це, зокрема, стосується критично важливих повсякденних завдань, таких як керування автомобілем, їзда на велосипеді або заняття спортом, коли ми повинні звертати увагу на докладну інформацію про рухомі об’єкти при прийнятті рішень".
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 264 | Додав: radymo | Теги: та швидкість реакції, Кофеїн покращує сприйняття об’єктів, що рухаються | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]